Såg en film i dag

Turist.

Ett familjedrama, ett starkt sådant som efterlämnar en sorts dämpad känsla. Det är en viktig film som Ruben Östlund har skapat.  En film att reflektera över och prata om efteråt.

Filmen är inspelad i ett fantastiskt Alplandskap. Men en katastrof kommer in och över dom där på lyxsemestern på skidorten. Den lilla familjen har åkt i väg för att komma bort från jobb, för att få vara tillsammans och hitta närheten i familjen igen. Faderns reaktion på schocken som de plötsligt ställs inför ställer livet på kant. Det händer något med de vuxnas relationer som får oss i biosalongen att känna. Jag relaterar och jag berörs, känner igen känslan, åker tillbaka i mitt eget liv.

Svårt att veta om barnen och deras upplevelse och känslor medvetet utelämnats eller om de bara glömts bort. Jag känner för barnen, vill sätta mig ner på huk och berätta och prata. Vill inte att de bara ska åka rätt ut i backen igen. Eller vidare från en jobbig skräckupplevelse direkt in som åskådare till en annan fara som hotar deras.

Jag är glad för att jag såg den men den gav mig inte den eftekten jag sökte. Det stod att det var kommedi men det var det inte.

Se den men avsätt tid för reflektioner och egna känslor efteråt. Ser du den med någon prata gärna efteråt om hur tror du att du skulle ha reagerat. Det är ett drama som kan hjälpa oss att få tag i något inom oss själva. Det är en film som kan göra oss till bättre människor. Hur då? Jo om en situation uppstår som ny och så srämmande kan det hjälpa att man känner igen och har pratat om innan, om inte likadan så liknande.

Regi: Ruben Östlund
Skådespelare:
 Johannes Bah Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Vincent Wettergren, Clara Wettergren
Land: Sverige (2014)
Språk: Svenska, norska
Längd: 2 tim
Åldersgräns: 11 år
Premiär: 15 aug 2014

 

21 nov 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)